Dinamik, Özgün ve Çok Sesli Yeni Bir Platform: Odunpazarı Modern Müze

Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve koleksiyoner Erol Tabanca’nın kurucusu olduğu Odunpazarı Modern Müze (OMM), Haldun Dostoğlu küratörlüğünde gerçekleşecek ilk sergisi ve günümüzün en yetenekli bambu ustası
Tanabe Chikuunsai IV’ün müzeye özel ürettiği enstalasyon çalışması ile 7 Eylül 2019’da Eskişehir’de açılıyor.

Dünyaca tanınan Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates’ın (KKAA) imzasını taşıyan ve etkileyici tasarımı ile şimdiden dikkatleri üzerine çeken OMM, 7 Eylül’de gerçekleştireceği açılış etkinliğinin ardından 8 Eylül’de kapılarını tüm sanatseverlere açıyor. OMM, farklı disiplinlere açık, kültürlerarası iletişim odaklı yenilikçi sergi programları ve etkinlikleri ile bu alanda yepyeni bir sayfa açmayı hedefliyor.

Bambu sanatının dünyaca ünlü ustası Tanabe Chikuunsai IV’ten OMM’a özel enstalasyon çalışması

Dünyaca ünlü Japon bambu ustası Tanabe Chikuunsai IV, OMM için özel olarak tasarladığı enstalasyonun çalışmalarını Eskişehir’de gerçekleştirdi. Aile geleneği olan bambu ustalığını başarıyla sürdüren ve görenleri hayran bırakan eserleriyle tanınan Tanabe, kendi döneminin en yetenekli bambu sanatçısı olarak kabul ediliyor.

Tanabe Chikuunsai IV’ün OMM’daki enstalasyonu. Fotoğraf Kemal Seçkin
Tanabe Chikuunsai IV’ün OMM’daki enstalasyonu. Fotoğraf: Kemal Seçkin

Eskişehir’den aldığı ilhamla, müzenin mimari dokusuna ve misyonuna uygun, bambuyu adeta dantel gibi işleyerek ortaya çıkardığı eserini üretmeye başlamadan önce kentte vakit geçiren Tanabe, Eskişehir’in köklü geçmişinden, geleneklerin nesilden nesile aktarılmış olmasından etkilendiğini ve bunu kendi kültürüne benzettiğini belirtti. Gelenekleri korurken onları geleceğe doğru bir şekilde taşımak gerektiğinin altını çizen Tanabe, OMM için ürettiği eseri bu fikirle tasarladığını söyledi.

Müzenin mimari ekibi KKAA ve OMM’un kurucularının çalışmalarını çevreye duyarlı olarak sürdürmelerinden de ilham aldığını belirten Tanabe, tüm bunlardan hareketle çalışmasında doğada bulunan dört elementi (ateş, hava, su, toprak) ve insanı tema olarak kullandı. Tanabe konuyla ilgili olarak “Enstalasyonun yer aldığı alanı “boşluk” olarak algılıyorum ve boşluğun içini diğer elementlerle birlikte biz insanlar dolduruyoruz. Bu elementler sürekli bir dönüşüm halinde ve birbirlerine dolanarak yukarıya doğru çıkıyorlar. Beşinci tema aslında Eskişehir’de karşılaştığım insanlar, onlarla olan ilişkilerim ve onların bir araya getirdiği etkileşim. Bu etkileşimin, dostluğun Eskişehir’e yayılmasına ve onu içine almasına odaklandım. Benzer bir şekilde OMM Eskişehir’de açıldıktan sonra, buradaki hayatın tüm şehre yayılacağını hayal ediyorum.” yorumunda bulundu.

Daha önce Kengo Kuma’nın tasarladığı yapılar için enstalasyon üreten Tanabe, ilhamını doğadan alan mimarın dünyaca ünlü yapılarında eserlerinin sergilenmesinden onur duyduğunu belirtti.

Fotoğraf: Kemal Seçkin
Fotoğraf: Kemal Seçkin

Japonya’nın Kochi isimli köyünde bulunan ve sadece o bölgede yetişen “kaplan bambu” adıyla bilinen malzeme ile çalışan Tanabe ve ekibi müze mimarisi ile iç içe geçen bu özel enstalasyonda örme bambu tekniğini kullandı. OMM için özel olarak üretilen yerleştirme, açılış sırasında sanatçının son dokunuşuyla gerçekleşecek bir performans ile sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

OMM Yönetim Kurulu Başkanı ve Kreatif Direktörü İdil Tabanca Tanabe’nin çalışmasıyla ilgili olarak “ Kengo Kuma and Associates müzenin mimarisini oluştururken ‘insanlarla sanat arasında bir bağ oluşturmak’ amacıyla yola çıktılar. Tanabe Chikuunsai IV’ün büyüleyici enstalasyonu da benzer bir şekilde bu bağlantının üzerinde duruyor.

Japonya’da Türk Kültür Yılı olarak ilan edilen 2019’da açılacak olan OMM, iki ülke arasında uzun yıllardır süregelen kültür alışverişini ve ilişkilerini kutluyor. Tanabe ile yapılan bu proje ise gelecekteki birçok heyecan verici iş birliğinin il ki … ” yorumunda bulundu.

Açılış Sergisi

Küratörlüğünü Haldun Dostoğlu’nun gerçekleştireceği OMM’un açılış sergisinde Erol Tabanca Koleksiyonu’ndan özel bir seçki sunulacak. 1950’lerden günümüze farklı disiplinlerden 60’ın üzerinde yerli ve yabancı sanatçının eserlerinden oluşan yaklaşık 200 eserinin görülebileceği sergide yer alacak sanatçılar arasında Bedri Rahmi Eyüboğlu, Canan Tolon, Erol Akyavaş, İlhan Koman, Ramazan Bayrakoğlu, Sinan Demirtaş ve Tayfun Erdoğmuş bulunuyor. Küratör Haldun Dostoğlu sergiyle ilgili olarak “OMM’un ilk sergisi için çalışırken üç kavuşma sahnesinden ilham aldım. Bunlardan biri Eskişehir ilk kez bir özel modern sanat müzesine sahip oluyor; Erol Tabanca uzun yıllardır büyük emek ve özveri ile bir araya getirdiği sanat eserlerini müzede sergileyerek, koleksiyonunu sanatseverlerle buluşturma hayalini gerçekleştiriyor ve son olarak bugüne kadar sadece sınırlı sayıda izleyiciye ulaşan eserler ilk defa halka açılıyor. Bu üç kavuşma sahnesi açılış sergimizin içeriğini oluşturmamıza yön verdi.” şeklinde konuştu.

Canan Tolon, Fotoğraf: Ozan Çakmak
Canan Tolon, Fotoğraf: Ozan Çakmak

Kengo Kuma and Associates’in ilham veren tasarımı Eskişehir’de:

OMM’a gelen ziyaretçileri, tüm dünyanın tasarımlarını ilgiyle takip ettiği ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates ’ın (KKAA) imzasını taşıyan, Odunpazarı sivil mimarisi, Osmanlı kubbe mimarisi ve geleneksel Japon mimarisindeki öğelerden aldığı referanslarla tasarladığı 4500 m2’lik çağdaş bir sanat alanı bekliyor. Farklı büyüklüklerdeki sergileme alanlarının yanı sıra kafe, müze dükkanı ve atölye alanları da müzenin dinamik yapısını yansıtıyor. Odunpazarı’nın tarihi dokusuna gönderme yapan ahşap yapı sistemi ve etkileyici mimarisi ile gündüz olduğu kadar gece de semte hayat verecek müze binasının bu bölgenin odak noktası, sembolü ve aynı zamanda kamusal bir toplanma merkezi olması öngörülüyor. Gün ışığını içeri alarak üç kata yayılan sergi ve ziyaretçilerin kullanımına açık ortak alanları ile ilham veren bir müze deneyimi yaşatmayı amaçlayan OMM, geniş giriş katıyla bölgenin tarihi dokusunu yansıtırken üst katlara doğru daralan tasarımıyla sanatseverleri aynı zamanda mimari bir yolculuğa çıkarmayı hedefliyor.

Fotoğraf: Batuhan Keskiner
Fotoğraf: Batuhan Keskiner

Kengo Kuma and Associates kurucusu Kengo Kuma ve ortaklarından Yuki Ikeguchi müze mimarisi ile ilgili yorumlarını şu şekilde paylaştı: “İnsan ve sanat arasında bağ kurmak projenin kalbini oluşturdu. Bölgenin tarihini ve belleğini taşıyan, insanlarını ve mimari dokusunu yansıtan bir yapı oluşturmak istedik ve bu başlı başına bizim için çok özel bir deneyim oldu. Müzenin ziyaretçileri ile buluşmasını heyecanla bekliyoruz.”

Kengo Kuma and Associates’ in (KKAA) projeleri arasında: İskoçya’da yer alan Victoria and Albert Müzesi Dundee, İsviçre’deki EPFL Artlab, Danimarka’da açılmak üzere olan Hans Christian Andersen Müzesi yer alıyor. Yaratıcı mimarisi ile Sydney’nin Darling Limanı’nda yer alan hükümet binası: The Darling Exchange de onların imzasını taşıyor.

Odunpazarı Modern Müze ile Eskişehir’e ve Müzecilik Anlayışına Yeni Bir Soluk

OMM’da koleksiyon sergilerinin yanı sıra, farklı disiplinlerden çağdaş sanatın uluslararası isimleri evrensel bir bakışla süreli sergi programında yerini alacak. Müzenin, sanatın merak uyandıran ve bir araya getiren gücü ile insanları birleştirmesi, şehre ve müzecilik anlayışına farklı bakış açıları getirmesi planlanıyor. Herkesin keyifle vakit
geçirebileceği yeni bir nefes alanı yaratarak müzelerin durağan yapısının dışına çıkmayı hedefleyen OMM, sanatsal bir buluşma noktası olmaya hazırlanıyor.

Erol Akyavaş - Kartaca Yıkılmalı, 1981, tuval üzerine karışık teknik. Fotoğraf Kayhan Kaygusuz
Erol Akyavaş – Kartaca Yıkılmalı, 1981, tuval üzerine karışık teknik. Fotoğraf: Kayhan Kaygusuz

Sahip olduğu koleksiyonu koruma ve genişletme misyonu ile ilk adımını atan OMM, eğitim programları, seminerler, sanatçı buluşmaları, atölye çalışmaları, yayınları ve dinamik sergi programı ile kültürel gelişimin artırılmasını ve gençlerin sanatsal birikiminin güçlenmesini hedefliyor.

Erol Tabanca’nın 15 yılı aşkın bir süredir, 1950’lerden günümüze Türkiye ve dünyadan modern ve çağdaş sanat tarihinin iz bırakan isimlerini bir araya getirdiği koleksiyonunda 1000’in üzerinde eser bulunuyor. Aynı zamanda genç sanatçılar üzerinde yoğunlaşarak sanatın sürdürülebilirliğini sağlama misyonunu da üstlenen koleksiyonda yer alan sanatçılar arasında Türkiye’den Burhan Doğançay, Canan Tolon, Azade Köker, Nejad Melih Devrim, Erol Akyavaş, Haluk Akakçe, Taner Ceylan, İnci Eviner, Gülsün Karamustafa ve Erdağ Aksel yer alırken, yurt dışından Peter Zimmerman, Jaume Plensa, Marc Quinn, Robert Longo, Aron Demetz, Julian Opie, Sarah Morris, Stephan Kaluza, Hans Op De Beeck, Massimo Giannoni, Seon Ghi Bahk ve Alfred Haberpointner dahil olmak üzere birçok isim bulunuyor.

İlhan Koman - Derviş Ahşap 1970. Fotoğraf: Kayhan Kaygusuz
İlhan Koman – Derviş Ahşap 1970. Fotoğraf: Kayhan Kaygusuz

“Müzeyi Haziran ayında halkımız ile buluşturacak olmanın mutluluğunu yaşıyorum” diyen OMM kurucusu Erol Tabanca sözlerine şu şekilde devam etti: “Bugüne kadar oluşturduğum koleksiyonu ve müzeyi ziyaretçileri ile buluşturmaktan şeref duyuyorum. OMM’un Eskişehir’i tarihiyle bütünleştirerek bir sembole dönüşmesini ve sadece kentin değil Anadolu’nun kültürel gelişimine katkı sağlamasını umuyorum.”

Erol Tabanca

Erol Tabanca, Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Mimarlık Bölümü’nden mezun olmuştur. Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tabanca, mimar ve müteahhit olarak 35 yılı aşkın birikimi ile üst düzey yönetim faaliyetlerinin yanı sıra kavramsal tasarım içerikli projelerde şirketin baş mimarı olarak görev yapmaktadır. Türkiye ve dünyada birbirinden önemli 134 projeye imza atan Polimeks Holding; inşaat, gayrimenkul, turizm ve enerji alanlarındaki yatırımları ile Türkiye’nin önde gelen değerlerindendir. Aynı zamanda bir sanat tutkunu olan Tabanca, koleksiyoncu kimliği ile sanatın sürdürülebilirliğine destek verirken 2019 yılında Eskişehir’de açılması planlanan OMM – Odunpazarı Modern Müze projesini hayata geçirerek koleksiyonunu sanatseverler ile buluşturmaya hazırlanmaktadır.

Erol Tabanca. Fotoğraf: Mustafa Özkök
Erol Tabanca. Fotoğraf: Mustafa Özkök

İdil Tabanca

Eskişehir doğumlu olan İdil Tabanca erken öğrenimini İstanbul’da tamamlayıp lise yıllarını Kaliforniya’da yatılı okulda geçirmiştir. Gençlik döneminin büyük bir bölümünde İstanbul ve San Francisco arasında mekik dokuması, bu çelişkili iki kültürün arasında pişirilmiş bir eğitim ve perspektife sahip olmasına sebep olmuştur. Akabinde California Üniversitesi, sinema ve dijital medya bölümünden mezun olan Tabanca, Türkiye ve Amerikan yapımı çeşitli uzun metrajlı filmlerde, reklamlarda ve müzik videolarında sanat yönetmeni, kostüm sorumlusu ve set dekoratörü olarak çalışmıştır. 2009 yılında New York’a göç edip moda, sanat ve sinema içerikli BULLETT isimli kültür dergisini kurmuş, sekiz yıl bu derginin yayın yönetmenliğini üstlenmiştir. 2018 yılında ailesinin kurduğu OMM – Odunpazarı Modern Müze’nin yönetim kurulu başkanlığını üstlenerek yurt dışında aldığı eğitimi ile sanat ve kültür konusundaki birikimlerini bu özel projeye akıtmak üzere İstanbul’a dönüş yapan İdil Tabanca şu anda OMM Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve OMM Kreatif Direktörü olarak çalışmaktadır.

Kengo Kuma and Associates

1990 yılında Japonya’da kurulan Tokyo ve Paris’te ofisleri bulunan Kengo Kuma and Associates mimarlık ofisi ürün ve mobilya tasarımından şehir planlamasına kadar geniş bir alanda hizmet vermektedir. Gerçekleştirdikleri dünyaca ünlü projelerden bazıları: İskoçya’da yer alan Victoria and Albert Müzesi Dundee, İsviçre’deki EPFL Artlab, Danimarka’da açılmak üzere olan Hans Christian Andersen Müzesi ve Sydney’nin Darling Limanında yer alan hükümet binası: The Darling Exchange.

Tanabe Chikuunsai IV

1973 Sakai, Osaka doğumlu Tanabe Chikuunsai IV Japonya’nın dünyaca ünlü bambu zanaatkar ailesi içinde yetişmiştir. Babası Tanabe Chikuunsai III’in ölümünün ardından aile geleneğini sürdüren Tanabe kendi döneminin en yetenekli bambu sanatçılarından biri olarak kabul edilir. Tokyo Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde heykeltraş bölümünü tamamlayan sanatçı bambu sanatı ve tasarımı üzerine Beppu’da yer alan meslek okulunda eğitimine devam eder. Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Yeni Zelanda, İsviçre, Fransa ve İngiltere’de aktif olarak bambu işleri üretmektedir. Sanatçının işleri Boston Güzel Sanatlar Müzesi, Philadelphia Sanat Müzesi, British Museum, Guimet Museum, Quai Branly Museum ve Victoria and Albert Museum’da sergilenmektedir.

Odunpazarı ve Eskişehir

Anadolu’nun zengin kültürel yapısını günümüze taşıyabilmiş, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne alınan Odunpazarı, Eskişehir’in ilk yerleşim yeri olma özelliğini taşıyor. Çok sayıda müzenin yer aldığı, butik otelleri ve el sanatları dükkanlarını barındıran Odunpazarı bölgenin topografik yapısına uygun olarak konumlandırılmış Osmanlı sivil mimari anlayışı ile tasarlanmış evleri ile de turistik bir çekim merkezi.

Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan Eskişehir, içerisinde Anadolu, Eskişehir ve Osmangazi Üniversitelerinin bulunması nedeniyle bir öğrenci kenti görünümündedir. Eskişehir, tarihin her döneminde, önemli bir ticari, ekonomik ve stratejik noktada olmuştur. Günümüzde ise müzeleri, parkları, kültürel etkinlikleri, festivalleri ve öğrenci popülasyonu ile Türkiye’nin dinamik şehirlerinin başında gelir. Sahip olduğu kültürel miras ile Anadolu’nun kültür merkezlerinden biri olarak sayılan Eskişehir 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmiştir.

 

Bireysel üyelikler dışında kurumsal üyelik modeli de dahil olmak üzere altı farklı üyelik seçeneği sunan OMM (Odunpazarı Modern Müze)’nin üyelik detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

    If your proposal is evaluable, a return will be made within 5 working days. If you do not get a response to your offer within 5 working days, it means that your offer is not likely to be evaluated.




      Teklifinizin değerlendirilebilir olması durumunda en geç 5 iş günü içerisinde dönüş yapılacaktır. 5 iş günü içerisinde teklifinize yanıt alamamanız teklifinizin değerlendirilme olasılığı bulunmadığı anlamına gelmektedir.