Nuri İyem Resim Ödülü Yarışması, 15. Yıl ve Anlamı

Evin Sanat Galerisi’nin 2006 yılında düzenlemeye başladığı ‘Nuri İyem Resim Ödülü Yarışması’ 15. yılını kutluyor. Bu yıl Covid-19 sebebiyle gerçekleştirilemeyen yarışma, geçtiğimiz hafta Yalıkavak Evin Sanat Galerisi’nde açılan ‘Nuri İyem Resim Ödülü 15. Yıl Seçkisi’ sergisi ile bugüne kadar yarışmalarda ödül alan ve sergilenmeye hak kazanan sanatçıların eserlerinden oluşan bir seçkiyle izleyiciyle buluştu.

Geçtiğimiz aylarda Art Unlimited dergisi ‘15. Yıl Özel Sayısı’ ile birlikte Evin Sanat Galerisi’nin hazırladığı ‘Nuri İyem Resim Ödülü 15. Yıl’ yayını okuyucularla paylaşıldı. Titizlikle hazırlanan yayın içeriği, ardından düzenlenen sergi açılışı sırasında Evin Sanat Galerisi Kreatif Direktörü Osman Nuri İyem’le ödüllerin geçmişi ve sergiler üzerine konuşmamız sayesinde, 15 yıldır devam eden bu yarışmanın hangi şartlar altında, nasıl büyük bir özen ve itina içerisinde geliştiğine, her yıl nasıl aynı heyecanla gerçekleştirildiğine tanık olduk. Usta sanatçı Nuri İyem’in anısını yaşatmak üzere düzenlenen yarışmanın geçmişini ve yarışmanın başlatılmasına ön ayak olan Evin Sanat Galerisi kurucularından Evin İyem’in yarışmanın devamlılığı ve gelişimi için gösterdiği emeği sizlerle paylaşmak adına bu yazıyı hazırladık.

Nuri İyem ve Evin İyem. Görsel: Evin Sanat Galerisi izniyle

Nuri İyem Resim Ödülü

Kurumsal ve sağlam bir yapı bünyesinde düzenlenen Nuri İyem Resim Ödülü yarışması, toplumsal-gerçekçi konuları ve özellikle ‘Anadolu İnsan Yüzleri’ resimleri ile bilinen Türkiye’nin öncü sanatçılarından Nuri İyem’in anısına düzenleniyor. 2004 yılında aramızdan ayrılan sanatçının Türk resmine olan değerli katkılarını yaşatmak, genç sanatçılara destek olmak ve motive etmek amacıyla düzenlenen yarışmaya katılmak için her yıl Türkiye’nin farklı şehirlerinden ressamlar başvuruda bulunuyor. Yarışmaya özellikle ‘pentür’, bir diğer deyişle boya resimlerinin kabul edilmesi ile resim sanatına her zaman tutku ile bağlı sanatçı Nuri İyem’in geleneklere olan bağlılığı, ilhamı ve kendi kültürünü özümseyerek eserlerine yansıtması arasında anlamlı bir bağ kurulabilir. Toplumun sanattan kopuk olmaması gereğini savunurken, resim aracılığıyla izleyiciye ulaşabilmesi ve aydın bir halk sanatçısı olması, bugün varlığını saygın ve tutarlı bir yarışma ile anıyor olmak oldukça değerli. Evin Sanat Galerisi’nin 1996 yılında kuruluşundan bugüne gösterdiği tutarlılık, Türkiye’de resim sanatının gelişiminin en iyi örneklerinin izlenebileceği galeri olma özelliği, resim sanatına katkısı, verdiği değer ve düzenlediği bu yarışma ile birlikte resim geleneğinin ve gelişimine katkısı yadsınamaz bir gerçek.

Nuri İyem, Otoportre, Duralit üzerine yağlıboya, 54 x 46 cm, 1999. Görsel: Evin Sanat Galerisi izniyle
Nuri İyem, Otoportre, Duralit üzerine yağlıboya, 54 x 46 cm, 1999. Görsel: Evin Sanat Galerisi izniyle

Yarışmanın Kısa Tarihi

Evin Sanat Galerisi’nin 2006 yılından bugüne istikrarlı ve ilkeli bir tutumla düzenlediği Nuri İyem Resim Ödülü Yarışması, galeri tarafından her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen bir yarışma olma özelliğiyle diğer yarışmalardan ayrılıyor. Her yıl Türkiye’nin farklı illerinden 200’den fazla ressamın 300’den fazla yapıtla katıldığı yarışmaya resimler fiziksel olarak gönderiliyor. Özenle paketlerinden çıkartılan eserler, galerinin her yıl davet ettiği alanlarında uzman 9-11 kişilik gruptan oluşan jüri karşısında incelenip değerlendiriliyor. Bir geleneğe dönüşen jüri günleri, yenilen yemekler, eserler üzerine yapılan tatlı tartışmalar sonucu alınan kararlar neticesinde ortak bir paydada buluşularak ödül alacak sanatçılar ve sergilenecek resimler seçiliyor. Ödül alan resimlerle birlikte seçilen resimler her yıl Evin Sanat Galerisi’nde düzenlenen ‘Nuri İyem Resim Ödülü Sergisi’ başlığıyla izleyiciyle buluşuyor. Geçtiğimiz yıl, Nuri İyem Resim Ödülü ile birlikte, 2018 yılında aramızdan ayrılan Evin İyem’in emeklerini ve anısını yaşatmak üzere ‘Evin İyem Jüri Özel Ödülü’ de verildi.

Sol: Rahmi Aksungur’un Nuri İyem Resim Ödülü için özel ürettiği heykeli. İyem I, Bronz, 19 x 11 x 35 cm, 2006. Sağ: İlk kez 2019 yılında verilmeye başlanan Evin İyem Jüri Özel Ödülü’nün simgesi Nasip İyem’in seramik heykelinin röprodüksiyonu. Portre, Pişirilmiş toprak, 19x19x13 cm, 1974. Görsel: Evin Sanat Galerisi izniyle
Sol: Rahmi Aksungur’un Nuri İyem Resim Ödülü için özel ürettiği heykeli. İyem I, Bronz, 19x11x35 cm, 2006. Sağ: İlk kez 2019 yılında verilmeye başlanan Evin İyem Jüri Özel Ödülü’nün simgesi Nasip İyem’in seramik heykelinin röprodüksiyonu. Portre, Pişirilmiş toprak, 19x19x13 cm, 1974. Görsel: Evin Sanat Galerisi izniyle

Nuri İyem Resim Ödülü Yarışması’nın en önemli motivasyonlarından biri genç sanatçılara destek olmak ve görünürlüklerini arttırmak. Sergilenmeye hak kazanan ve ödül alan bazı sanatçılar bugün hala Evin Sanat Galerisi tarafından temsil ediliyor. 2006 yılında resim ödülü alan galeri sanatçısı Hakan Cingöz, önümüzdeki günlerde 100-150 resimden oluşacak sergisine hazırlanıyor. Resminin sergilenme hakkı kazandığı sanatçı Setenay Alpsoy ise 2006’dan bu yana yarışma aracılığıyla tanıştığı galeri sanatçılarından biri.

Nuri İyem Resim Ödülü Yarışması 15. Yıl Seçkisi Sergisi’nden

Türkiye’de kurumsal bir yapı bünyesinde istikrarlı bir şekilde devam eden bu yarışmanın arkasında çalışan ekibin emekleri ve samimiyetiyle bağ kurabilmek, bugüne kadar yarışmalarda jüri üyeliği yapmış Türkiye’nin değerli isimlerinin, koleksiyonerlerin, sanat tarihçilerinin, sanatçıların yazılarını okuyabilmek için Art Unlimited ile birlikte hazırlanan 15. Yıl yayınına www.artunlimitedrag.com adresinden ulaşabilirsiniz. Modern Türk resminin öncü sanatçılarından Nuri İyem’in anısını yaşatmak adına düzenlenen Nuri İyem Resim Ödülü Yarışması ve yarışmanın başlamasını ve gelişmesini sağlayan Evin İyem’i saygı ve sevgiyle anıyoruz.

 

Sena Arcak Bağcılar

    If your proposal is evaluable, a return will be made within 5 working days. If you do not get a response to your offer within 5 working days, it means that your offer is not likely to be evaluated.




      Teklifinizin değerlendirilebilir olması durumunda en geç 5 iş günü içerisinde dönüş yapılacaktır. 5 iş günü içerisinde teklifinize yanıt alamamanız teklifinizin değerlendirilme olasılığı bulunmadığı anlamına gelmektedir.