Ebru Nalan Sülün ile Impact Videofest Üzerine

İzmir Kasım ayında video sanatı adına değerli bir projeye ev sahipliği yapıyor. 1-30 Kasım tarihleri arasında Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve Türkiye’de üretilen performans videoları arasından bir seçki sunan “Impact- Videofest Projesi” Yeni Anıt, Cengiz Bodur, Handan Dayı, İpek Duben, Nezaket Ekici, Genco Gülan, Erdal İnci, Ferhat Özgür, Hülya Özdemir, Komet, Neriman Polat, Özlem Şimşek ve VİDEOİST inisiyatifinin seçkisi dahilindeki Tunca, Şefik Özcan, Mehmet Ali Boran, İnsel İnal ve Gülçin Aksoy’un videolarından oluşuyor. Direktörlüğünü Emre Gökçen’in üstlendiği festivali ve hedeflerini etkinliğin küratörü, sanat tarihçisi Ebru Nalan Sülün ile konuştuk.

ebru-nalan-sulun-portre
Ebru Nalan Sülün

Bu proje nasıl doğdu? Nereden yola çıktınız? Nasıl bir süreçten geçtiniz? Yapıtları belirlerken hangi kriterleri dikkate aldınız?

Bir sanat tarihçi olarak Türkiye sanat tarihinde pek çok dönemde büyük bir boşluk olduğunu düşünüyorum. Yaptığım her sergide de bu sorunu bilerek kurgular yapmaya çalışıyorum. İmpact Videofest aynı amaçla Türkiye’de üretilen video sanatının belleğini kurgulamak ve sınıflandırmayı amaçlamakta. Türkiye’de 1980’lerden günümüze üretilmekte olan video yapıtlarının içerik biçim ve estetik kaygılarının günümüze özgü sanat estetiği ve eleştirisi açısından değerlendirilmesi, video sanatı birikiminin bir arşivinin oluşturulması amaçları arasında. Festivalde Türkiye’de video üreten sanatçıların üretimlerinin her yıl proje kapsamında sınıflandırılması ile birlikte video sanatı üzerine tartışma yaratmak hedefleniyor. Örneğin bu yıl “performans videoları”na odaklanan bir seçki ile sınıflandırma yapmayı tercih ettim. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi salonları yedi ayrı galeri mekanına dönüştürüldü. Sergi süresince izleyenler bu galerilerde 17 sanatçının video eserini izleme şansı yakalıyorlar.

 

Sizce Türkiye’de video sanatı son yıllarda nasıl bir aşama kaydetti?

Ben son yıllarda video üretiminin oldukça dinamik ve hızlı geliştiğini düşünüyorum. Özellikle son on yıl içerisinde oluşan bu perspektif nedeniyle bir bellek oluşturmak ve küratöryel seçkide de bu yönde bir strateji geliştirmek istedim. Artık video sanatı üzerine akademik çalışmalar da yapılıyor. Bu, oldukça önemli bir gelişme. Daha önce de söz ettiğim gibi ülkemizde yazılan metinlerin yanı sıra oluşturulan seçkilerde de bellek yazmak, kayıt tutmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde hala sanat tarihi yazımının eksikliğini konuşuyoruz. Bu noktada söz ettiğim yaklaşım daha da önem kazanıyor.

ozlem-simsek-aglayan-kadinlar-3-kanalli-video2013
Özlem Şimşek, Ağlayan Kadınlar, 3 kanallı video, 2013

 

İzmirli izleyici festivali nasıl karşıladı?

İzmirli izleyici festivale gerçekten sahip çıktı. İstanbul’dan da sırf  festivali gezmek için gelen izleyiciler olduğuna tanık oldum. Günlük izleyici sayıları oldukça yüksek. Bu da üretici olan bizlere umut veriyor. Açıkçası sonuçtan ve tepkilerden oldukça mutluyum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin festivalin oluşum sürecindeki desteğine ve Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi çalışanlarına da değinmek istiyorum. Artık küresel ortamda sanatı özel sermayenin yönlendirdiğini biliyoruz. Belediyenin ve sanat merkezi çalışanlarının en az bizim kadar festivali sahiplenmesi ve sürece dair heyecan duyması gerçekten önemli idi.

 

Kendi akademik çalışmalarınızdan söz edebilir misiniz?

Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nü bitirdim. 16 yıldır bu alanda Akdeniz Üniversitesi’nde akademik eğitim veriyorum. Doktora tezimde 1990-2010 yılları arasında Türkiye’deki Çağdaş Sanat Koleksiyonerliği’ni çalışıyorum. Tezim aynı zamanda 1990 sonrasında Türkiye’de gelişen sanat piyasasına odaklanmakta. Sanat tarihçiliğin yanı sıra sanat eleştirmenliği de yapıyorum. AICA(TR) üyesiyim; akademik çalışmalarımın dışında ulusal gazete ve sanat dergilerinde şu ana dek pek çok yazım yayınlandı. İki adet yayınlanmış kitabım mevcut.

 

ferhat-ozgur-dirilis-2012
Ferhat Özgür, Diriliş, 2012

 

Önümüzdeki yıl festivalin teması ne olacak? İleride Türkiye dışından sanatçılara da yer vermeyi düşünüyor musunuz?

Gelecek yılın çalışmaları devam ediyor. Sürpriz olsun. Yapılan her üretimde süreklilik oldukça önemli. Eğer bir etkinliğin sürekliliği yoksa hiç yapılmasın daha iyi. Bu nedenle bu festivalde en önemli odak yükselen bir ivme ile devamlılığı sağlamak. Ayrıca festivalin uluslararası olması da elbette planlar arasında. Kentin dinamiğini yakalamak ve kurumsal yapı ile tanışmak adına ilk festival önemli idi. Festival sona ermeden hepinizi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ne bekliyoruz.

 

Galerimizdeki video eserlerini keşfetmek için tıklayın.

    If your proposal is evaluable, a return will be made within 5 working days. If you do not get a response to your offer within 5 working days, it means that your offer is not likely to be evaluated.




      Teklifinizin değerlendirilebilir olması durumunda en geç 5 iş günü içerisinde dönüş yapılacaktır. 5 iş günü içerisinde teklifinize yanıt alamamanız teklifinizin değerlendirilme olasılığı bulunmadığı anlamına gelmektedir.



        Love, Share, Live with Art

        Turkish and world art market, new works and artists
        Subscribe to our newsletter to follow us closely.