2021 Yılında Dünyada Açılacak Yeni Müzeler

Pandemi nedeniyle aksayan 2020 kültür-sanat takviminde en büyük darbeyi alan kurumlardan biri de müzeler oldu. Geçen yıldan ertelenenlerle birlikte uzun yıllardır yapım aşamasında olup 2021 içerisinde ziyaretçiler ile buluşacak olan müzeler arasında yakın dönemin en iddialı projeleri bulunuyor. Öte yandan dünya çapında devam ettiği görülen sağlık problemleri ile bu yıl içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan açılışlardan ertelenme haberleri paylaşılmaya başlandı bile. İlk açıklama Paris’te açılacak olan Bourse de Commerce’den geldi; 23 Ocak’ta ziyaretçiler ile buluşacağı bilgisi verilen müze, Fransız hükümetinin yeni kısıtlamalarından dolayı açılış gününü önümüzdeki aylara erteledi. Bir yandan kesin açılış tarihlerini beklerden bir yandan da çağdaş dönemden görsel kültüre, medeniyetler tarihinden disiplinler arası çalışmaların yer alacağı çevrimiçi platformlara odaklanan kurumların kısa bir listesini sizler için hazırladık.

1+ OTO Ses Müzesi / 1+ OTO Sound Museum

1+ OTO Ses Müzesi

Görünmez ya da uzakta bulunan ile kurulan kışkırtıcı bir yakınlaşma deneyimi ve yeni bir görsel fenomenoloji konsepti ile kurulan +1 OTO Sound Museum, dijital bir platform olarak deneysel gösterimlere ve disiplinlerarası projelere odaklanacak. Farklı jenerasyonlardan ve pratiklerden sanatçıların ses manzarası çalışmalarının yer alacağı 1+ OTO Sound Museum, müze deneyimini ve konseptini genişletmeye hazırlanıyor. Aynı zamanda koleksiyon ve ses çalışmalarının bulunduğu bir arşiv görevi de üstlenecek müze, canlı performanslara ve ses yerleştirmelerine de ev sahipliği yapacak. 1+ Oto Sound Museum, 21 Ocak’tan itibaren oto.museum adresinden çevrimiçi olarak ziyaret edilebilecek.

Bourse de Commerce, Pinault Collection / Paris

Bourse de Commerce, Pinault Collection

Fransa’nın önde gelen iş adamlarından François Pinault’nun çağdaş sanat eserlere odaklanan geniş koleksiyonunu sergilemek için yirmi yıldır üzerine çalıştığı Bourse de Commerce, Louvre ve Pompidou Center ile beraber Paris’in merkezinde yerini alacak. Tarihi 18. yy tohum ve sonrasında stok değiş tokuşu için kullanılan Bourse de Commerce binası, Japon mimar Tadao Ando tarafından revize edilerek sergi salonları eklendi. 23 Ocak’ta açılması planlanan Bourse de Commerce, Pinault Collection binası Fransız hükümetinin sağlık önlemleri kapsamında müzeleri kapalı tutma kararı sebebiyle açılışını 2021’in bahar aylarına erteledi.

Büyük Mısır Müzesi / Grand Egyptian Museum, Gize

Büyük Mısır Müzesi

Mısır’da yapımı neredeyse on yıldır devam eden Grand Egyptian Museum, 3,500 yıllık Mısır tarihini kapsayacak içeriği ile dünyanın en büyük arkeoloji müzesi olma özelliğini kazanacak. Müze, aralarında Mısır’ın gizemli firavunu Tutankhamun’a ait en geniş koleksiyonunun da bulunduğu elli farklı buluntuya ev sahipliği yapacak. Gize Piramidi kompleksinden yaklaşık iki kilometre uzaklıkta bulunan müze arazisi, Gize Platosu’na dair gerçekleştirilmesi planlanan çalışmalar için de önemli bir adım olacak. 2019 yılında henüz yapımı devam ederken kısmi olarak ziyarete açılan müze yoğun ilginin çalışmaları aksatması sebebiyle tekrar kapatılmıştı. 2020’de tamamlanması planlanan Grand Egyptian Museum’un açılışı pandemi sebebiyle Haziran 2021 tarihine ertelendi.

GES-2 Sanat Merkezi / GES-2 Arts Center, Moskova

GES-2 Sanat Merkezi

1907’de inşaa edilen ve artık kullanılmayan GES-2 enerji santralinde açılması planlanan GES-2 Arts Center, Moskova Nehri’nin tam karşısında, şehrin en merkezi noktalarından birinde bulunuyor. V-A-C Vakfı tarafından Rus iş adamı Leonid Mikhelson aracılığı ile inşaatına başlanan sanat merkezi, sanatçı rezidanslarının gerçekleştirileceği bir blok, amfitiyatro, eğitim merkezi ve kütüphaneden oluşacak. Ayrıca, müze binasının yakınında bulunan eski Smirnoff Vodka deposu da Moskovalı genç sanatçıların çalışmalarını sürdürebileceği yaratıcı bir alan olan olarak faaliyete girecek. V-A-C koleksiyonunda yer alan Wassily Kandinsky, Gerard Richter ve Christopher Wool gibi sanatçıların yanı sıra Merkez, İzlandalı sanatçı Ragnar Kjartansson’un eserlerinin gösterileceği bir sergi ile yıl ortasında açılışını yapacak.

Pudong Sanat Müzesi, Şangay / Pudong Museum of Art

Pudong Museum of Art

Şangay’ın Pudong Yeni Bölgesi’nde açılacak olan The Pudong Museum of Art, PMoA, uluslararası ölçekte sanatın geniş bir izleyici kitlesi ile buluşturulması ve yerel sanat üretiminin global düzeyde tanıtılmasına odaklanıyor. Müzenin 2017’de başlayan hazırlık sürecinden bugüne büyük bir destekçisi olan Tate Gallery, Pudong Museum Art’a ziyaretçi hizmetleri, sanat idaresi, sergi yönetimi, izleyici geliştirme ve eğitim alanlarında profesyonel eğitim sağladı. Bu işbirliği ile beraber PMoA Tate’in koleksiyonunda yer alan eserlerini Çinli sanatseverler ile buluşturacağı iki yeni sergi hazırlığı içerisinde. Aralarında Louvre Abu Dhabi’nin de bulunduğu büyük çaplı çalışmaları ile dikkat çeken Jean Nouvel Mimarlık’ın tasarımını yaptığı kompleksin 2021’in ortalarında açılması bekleniyor.

Yeni Munch Müzesi / The New Munch Museum, Oslo

Yeni Munch Müzesi

Dünyanın en geniş Edvard Much koleksiyonuna ev sahipliği yapacak olan The New Munch Museum, 2021 yazında Oslo Limanı’nında inşa edilen binası ile ziyarete açılacak. İskandinav sanatçı Munch’ın birçoğu daha önce sergilenmemiş 1,200’den fazla eserinin bir araya geleceği müze, aynı zamanda dünyanın tek bir sanatçıya adanmış en büyük sanat kurumu olma özelliğini de taşıyacak. Mimarisi ile dikkat çeken ve 2021 yazında açılması planlanan The New Munch Museum aynı zamanda Oslo Opera Evi’nin de bulunduğu bölgeye yeni bir kültürel hareketlilik kazandıracak.

Humboldt Forum, Berlin

Humboldt Forum
Humboldt Forum

Avrupa’nın en büyük kültür merkezleri arasında yerini alacak olan Humboldt Forum, meclis binası olarak kullanılan Prusya Kraliyet Sarayı’nın müze olarak yeniden düzenlenmesi ile hayata geçecek. 18. Yüzyılda inşa edilen yapı İkinci Dünya Savaşı’nda zarar görmesinin ardından 1990 yılına kadar Alman hükümet idaresinin merkezlerinden biri olmuştu. Üç cephesi sarayın orijinal mimarisi temel alınarak tasarlanan müzenin dördünce cephesi modern mimari özelliklerini taşıyacak. Humboldt Müzesi Sosyal ve çevresel değişimleri odağa alan ilk sergileri ile 2021 baharında ziyarete açılacak.

Frick Madison, New York

Frick Madison, New York

Amerika’nın önemli özel koleksiyonları arasında yer alan Frick Collection, eserlerini geçmişte Whitney Museum of American Art’a ve The MET Breuer’e ev sahipliği yapmış olan Brutalist binada sergileyecek. Koleksiyona uzun yıllardır ev sahipliği yapan malikanenin iki yıllık renovasyonu sırasında geçici olarak kullanılacak mekanın 2021’nin ilk aylarında açılması bekliyor.

M+ Batı Kowloon Kültür Bölgesi / M+, West Kowloon Cultural District, Hong Kong

M+ Batı Kowloon Kültür Bölgesi

Hong Kong’un Batı Kowloon bölgesinde açılacak olan M+ Müzesi’nde, 20. Ve 21. Yüzyıl Asya görsel kültürüne odaklanan tasarım, görsel sanatlar, mimari ve sinema eserlerine odaklanan eserler yer alacak. Modern ve çağdaş dönem görsel kültürüne odaklanan en büyük müze olması planlanan yapı içerisinde sinema ve tiyatro salonları, öğrenme merkezi, performans alanları, restoran, kafe ve şehir manzarasının izlenebileceği bir teras bulunacak. Sekiz bin objeden ve kırk yedi bin arşivsel değer taşıyan materyallik koleksiyonu ile Tate Modern ve New York’ta bulunan Museum of Modern Art’a rakip olmaya hazırlanan M+, 2021’in son aylarında ziyaretçilerini kabul etmeye hazır olacak.

 

50 Müze bölümümüzdeki tüm içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.

    If your proposal is evaluable, a return will be made within 5 working days. If you do not get a response to your offer within 5 working days, it means that your offer is not likely to be evaluated.




      Teklifinizin değerlendirilebilir olması durumunda en geç 5 iş günü içerisinde dönüş yapılacaktır. 5 iş günü içerisinde teklifinize yanıt alamamanız teklifinizin değerlendirilme olasılığı bulunmadığı anlamına gelmektedir.