2019 Venedik Bienali

Venedik Bienali zamanı geldi çattı. 1895 senesinden beri düzenlenen Venedik Bienali’nin 58. edisyonu, 11 Mayıs – 24 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Bu sene 1 milyondan fazla kişinin ziyaret etmesi beklenen Bienal, bir kez daha Venedik’i sanat şehrine çevirmek, sanat dünyasının en önemli isimlerine yer vermek, yükselen genç yıldızları parlatmak ve 90 ülkeyi Venedik’e taşımak için gün sayıyor. “May You Live in Interesting Times” bașlıklı ana sergisi, ülke pavilyonları, eş zamanlı düzenlenen etkinlik ve programlarıyla 58. Venedik Bienali, tarih, sanat, renk ve enerji dolu 6 ay vaad ediyor. Gelin, 58. Venedik Bienali’nin ana mekanlarına, etkinliklerine ve olmazsa olmazlarına birlikte göz atalım. (Kapak Görseli: artnews.com)

58. Venedik Bienali

Sanat dünyasının olimpiyatı olarak gösterilen Venedik Bienali’nin 58. edisyonu, Arsenale ve Giardini adlı iki ana mekanda gerçekleșecek. Bienal, temel olarak üç ana kısımdan olușuyor:

1. “May You Live in Interesting Times” adlı ana bienal sergisi, Ralph Rugoff küratörlüğünde düzenlenecek. Sergi, Giardini mekanının bahçelerinde ve Arsenale’nin tersane binasında sanatseverle buluşacak.

2. Katılımcı ülkeler tarafından inşa edilen 90 ülke pavyonu, özel sunumları ile Giardini ve Arsenale’de bulunuyor. Her bir pavyonda, ülkelerini temsil eden bir veya birkaç sanatçının eserleri yer alıyor.

3. Bienalle eş zamanlı düzenlenen yan etkinlikler, Venedik’in dört bir yanında gerçekleşiyor. Bu sene bağımsız kurum ve sanatçılar tarafından düzenlenen toplam 21 adet sergi, etkinlik ve sunum karşımıza çıkıyor.

58. Venedik Bienali Ana Sergisi

Bienal ana sergisi küratörü Ralph Rugoff. Fotoğraf Kaynağı: xoxodigital.com
Bienal ana sergisi küratörü Ralph Rugoff. Fotoğraf Kaynağı: xoxodigital.com

58. Venedik Bienali’nin ana sergisi Londra, Hayward Galeri direktörü Ralph Rugoff tarafından düzenlenecek. “May You Live in Interesting Times” başlıklı ana sergi, adını İngiliz milletvekili Sir Austen Chamberlain’in 1930’lardaki bir konuşması sırasında kullandığı eski bir çin laneti ifadesinden alıyor. Böylece küratör Rugoff, sanatın politika ile olan ilişkisine, milliyetçilik ve kriz dönemlerine dikkat çekiyor. Giardini ve Corderie dell’Arsenale’de yer alan sergide yarısı kadın olmak üzere toplam 83 sanatçının işlerini görüyoruz. Bienal sergisinde yer alan en genç isim, 1990 doğumlu Litvanyalı sanatçı Augustus Serapinas iken en yaşlı isim ise 1940 doğumlu, Berlin’de yașayan Amerikalı sanatçı Jimmie Durham.

Ülke Pavyonları

Zahrah Al Ghamdi - Suudi Arabistan
Zahrah Al Ghamdi – Suudi Arabistan. Fotoğraf Kaynağı: artnews.com

58. Venedik Bienali’nin ana sergisine ek olarak katılımcı ülkelerin kendi sunumlarından oluşan 90 ülke pavyonu karşımıza çıkıyor. 2019 senesinde Venedik Bienali’ne ilk kez katılan ülkeler: Cezayir, Gana, Madagaskar ve Pakistan. Bu ülkelerin dışında pavyonlarıyla bienalde yer alan olan ülkeler arasında Arnavutluk, Arjantin, Avustralya, Bulgaristan, Estonya, Mısır, Almanya, Endonezya, İsrail, Japonya, Malezya, Türkiye, Suudi Arabistan, Rusya, Güney Afrika, Amerika, İngiltere ve İsviçre bulunuyor.

İnci Eviner “Biz, Başka Yerde” Fotoğraf Kaynağı: sanatatak.com
İnci Eviner “Biz, Başka Yerde” Fotoğraf Kaynağı: sanatatak.com

Bu sene bir ilk gerçekleşecek ve bienal tarihinde ilk kez Rusya pavilyonunda bir sanatçı yerine bir sanat kurumu, Hermitage Müzesi temsil edilecek. 2019 Venedik Bienali Türkiye pavyonunda ise İnci Eviner yer alıyor. Eviner’in bienal için özel olarak yarattığı “Biz, Bașka Yerde” adlı mekana özgü enstalasyon, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı işbirliğiyle Arsenale, Sale d’Armi’de sanatseverle buluşuyor. Çizim, video, ses ve performans gibi bir çok farklı disiplinden oluşan eser, arzunun ve felaketin politikası, öznellik ve öznelliğin potansiyeli gibi kavramları ele alıyor.

Venedik Bienali Ek Etkinlikleri:

Todd Williamson enstalasyonu:

Todd Williamson. Fotoğraf Kaynağı: gofundme.com
Todd Williamson. Fotoğraf Kaynağı: gofundme.com

MAK Sanat ve Mimarlık Merkezi tarafından sunulan Todd Williamson’un mekana özgü enstalasyonu, Chiesa di Santa Maria della Pietà’da karșımıza çıkıyor. Düzen ve gelenek kavramlarına odaklanarak günümüzün belirsizlik politikalarına ve kontrol edilemeyen politik, sosyal ve kültürel hareketlerine ışık tutmayı amaçlayan eser, bulunduğu kiliseyi kaplayan geniş ölçekli kanvas resimlerden oluşuyor. Enstalasyon, 9 Mayıs-24 Kasım tarihleri arasında görülebilir.

Sanatçı Melissa McGill’e ait ‘Red Regatta’

Melissa McGill, Red Regatta (Coppa del Presidente della Repubblica), 2018.
Melissa McGill, Red Regatta (Coppa del Presidente della Repubblica), 2018.

Sanatçı Melissa McGill tarafından yaratılan, 50 adet ‘Vela al Terzo’ adı verilen geleneksel İtalyan yelkenli gemilerinden oluşan halka açık enstalasyon, bienal boyunca Venedik sahilinde sanatseverle buluşuyor. ‘Red Regatta’ adı verilen eser, ikisi Mayıs, biri Haziran, biri ise Kasım ayında düzenlenecek olan toplam dört regatta etkinliği kapsamında gösterilecek. Her biri el yapımı kırmızı yelkenlerden oluşan eserler, sanatçının stüdyosunda, Megazzino Sanat Vakfı, 250 Venedikli gemici, zanaatkar ve sanat öğrencilerinin katkılarıyla hazırlandı.

Georg Baselitz Gallerie dell’Accademia’da

Fotoğraf Kaynağı: widewalls.ch
Fotoğraf Kaynağı: widewalls.ch

Bienal boyunca sanatseverler Venedik’in en önemli sanat müzelerinden olan Gallerie dell’Accademia’da Alman sanatçı Georg Baselitz’in retrospektif sergisini görme imkanı bulacaklar. Accademia Müzesi’nde düzenlenen ilk yaşayan sanatçı sergisi olma özelliğini tașıyan sergi, sanatçının 60 senelik sanat hayatındaki önemli dönüm noktalarını Baselitz’in resimleri, çizimleri, baskı ve heykelleri ile gözler önüne serecek. Sergi 8 Mayıs-8 Eylül tarihleri arasında gezilebilir.

“Glasstress” Fondazione Berengo Art Space’de

Fondazione Berengo Art Space. © Francesco Allegretto. Fotoğraf Kaynağı: artsy.net
Fondazione Berengo Art Space. © Francesco Allegretto. Fotoğraf Kaynağı: artsy.net

9 Mayıs-24 Kasım tarihleri arasında Venedik, Murano adasında bulunan Fondazione Berengo Art Space Galerisi’nde “Glasstress” sergisi düzenleniyor. 1989 senesinde Venedikli Adriano Berengo tarafından açılan cam geleneğiyle çağdaş sanatı bir araya getiren galeride düzenlenen sergi, gerek yeni gerekse tanınan cam sanatı eserlerinden oluşuyor. Sergide yer alan dünyaca ünlü isimler arasında Ai Weiwei, Laura Provoust ve Rose Wylie bulunuyor.

“Emerging Polish Artists: Force Field” Sergisi

Emerging Polish Artists: Force Field
Emerging Polish Artists: Force Field

Polonya çağdaş sanatındaki en son trendlere ışık tutan “Force Field” 8 Mayıs-15 Eylül tarihleri arasında Fondamenta San Biagio’da sanatseverlerle buluşuyor. Yeni jenerasyon Polonyali 13 sanatçının işlerinden oluşan proje, farklı disiplinlerdeki eserler çerçevesinden kişisel tecrübelerle, ilişkilere ve samimi duygulara dikkat çekiyor. Norbert Delman, Małgorzata Goliszewska, Bartek Górny, Laura Grudniewska, Marta Hryniuk, Kornel Janczy, Tomasz Koszewnik, Dorota Kozieradzka, Magdalena Łazarczyk, Karolina Mełnicka, Maciej Nowacki, Cyryl Polaczek ve Stach Szumski eserleri ile meraklı, özenli ve eleştirel duruşuyla dikkat çeken dinamik Polonya sanatına bambaşka bir gözle bakmamızı sağlıyor.

Future Generation Sanat Ödülü Sergisi

Fotoğraf Kaynağı: Pinkcuk Sanat Vakfı
Fotoğraf Kaynağı: Pinkcuk Sanat Vakfı

Victor Pinckuk Sanat Vakfı, bu sene 5. Senesine giren Future Generation Sanat Ödülü sergisi kapsamında 17 ülkeden 21 genç sanatçının eserlerini sunuyor. 35 yaş ve altındaki sanatçıları bir araya getiren prestijli ödül sergisi 11 Mayıs – 18 Ağustos tarihleri arasında Palazzo Ca’Tron’da Bienal ziyaretçileriyle buluşuyor. 5.800 başvuru arasından seçilen genç isimler arasında Future Generation 2019 Ödülü kazanını Litvanyalı sanatçı Emilija Škarnulytė ve özel ödüle hak kazanan Gabrielle Goliath (Güney Afrika) ve Cooking Sections (Birleşik Krallık) bulunuyor.

Applied Arts Pavyonu Projesi

Fotoğraf Kaynağı: V&A
Fotoğraf Kaynağı: V&A

La Biennale ve Londra, Victoria and Albert Müzesi işbirliğiyle bu sene beşincisi düzenlenen “Pavilion of Applied Arts” Projesi sanatçı Marysia Lewandowska’yı sunuyor. 11 Mayıs – 24 Kasım tarihleri arasında Arsanele, D’ Armi’de düzenlenen şov, Polonya doğumlu olan ve yaşamını Londra’da sürdüren sanatçının arşiv, müze ve sergilerin toplumsal özelliklerini inceleyen “It’s About Time” isimli enstalasyonuna yer veriyor. Bienal için özel olarak oluşturulan eser, Lewandowska’nın keşfettiği, 103’ü özel olarak seçilen toplam 113 film negatifinden oluşuyor.

Phi Fondation Sunumu ile Renata Morales ve Marina Abramovic

Sol: Renata Morales, Invasor, 2019. Courtesy the artist and Phi. Photo: Luke Walker. Sağ: Marina Abramovic, Rising, 2019.
Sol: Renata Morales, Invasor, 2019. Courtesy the artist and Phi. Fotoğraf: Luke Walker. Sağ: Marina Abramovic, Rising, 2019.

Montreal merkezli Phi Vakfı, 7 Mayıs-6 Temmuz tarihleri arasında Montrealli sanatçı Renata Morales’in eseri ile dünyaca ünlü sanatçı Marina Abramovic’in sanal gerçeklik projesini uluslararası izleyicilerle buluşturuyor. Ca’ Rezzonico Galerisi’nin biri monoktamik biri ise çok renkli iki odası Morales’in “Invasor” isimli büyüleyici heykel enstalasyonuna ev sahipliği yapıyor. Phi’nin diğer projesi, “Rising” ise analog kavramlarının ötesine geçen bir sanal ve dijital sanat deneyimi sunuyor. Abramovic’in iklim değişikliği konusuna değinen projesi hem bienal hem de ötesindeki su seviyesinin artma sorununa dikkat çekiyor.

Luc Tuymans’ın İlk İtalya Retrospektifi “La Pelle”

‘La Pelle’ Luc Tuymans, Palazzo Grassi, Venice
‘La Pelle’ Luc Tuymans, Palazzo Grassi, Venice

Pinault Koleksiyonu Luc Tuymans’ın “Le Pelle” isimli İtalya’daki ilk kişisel sergisini sunuyor. Caroline Bourgeois küratorlüğünde düzenlenen sergi, adını Curzio Malaparte’nin 1949 tarihli romanından alıyor. 24 Mart – 24 Aralık tarihleri arasında Palazzo Grassi’de sanatseverle buluşan “La Pelle,” Pinault koleksiyonu, uluslararası müze ve kişisel koleksiyonlardan seçilen 80 eser ile sanatçının 1986’den günümüze uzanan sanatsal üretimini gözler önüne seriyor. Luymans’ın medya, televizyon ve internet gibi çeşitli özel ve toplumsal alanlardan derlediği görüntülerden oluşturulan eserler, geçmiş ve yakın gelecek ile ilgili sorularımız ve sorunlarımıza dikkat çekiyor.

“Arshile Gorky: 1904-1948”

Arshile Gorky
Arshile Gorky

Venedik’in Uluslararası Modern Sanat Galerisi Ca’ Pesaro, 9 Mayıs – 22 Eylül tarihleri arasında Arshile Gorky sergisine ev sahipliği yapıyor. 20. Yüzyıl Amerika sanatının öncü ismi olan Gorky’nin ilk İtalya retrospektifi sanatçının kariyeri ve üretiminin farklı dönemlerine odaklanıyor. Tate London (Londra), National Gallery of Art (Washington), Whitney Muzesi (New York), Albright-Knox Sanat Galerisi (Buffalo), Pompidou Sanat Merkezi (Paris) ve İsrail Müzesi (Kudüs)’den ödünç alınan 80 ikonik eser, Gorky’nin sanatsal becerisi ve mükemmelliğini gözler önüne seren bir zengin seçki sunuyor.


Venedik Bienali’ni Gezmenin Püf Noktaları

Venedik Bienali’ne gitmeden önce labiennale.vivaticket.it adresinden online bilet alarak bienal kalabalıklarından ve uzun sıralardan kaçınabilirsiniz. Bienali ziyaret etmek icin pazartesi günlerinden ve haftasonlarından mümkün oldukça kaçınmanızı öneririz. Pazartesi günleri genellikle tüm etkinlik ve mekanların kapalı olduğu günler iken hafta sonları yoğun kalabalık ve turist gruplarının bienale akın ettiği zamanlar.

Yin Xiuzhen - Nowhere to Land. Fotoğraf Kaynağı: artnews.com
Yin Xiuzhen – Nowhere to Land. Fotoğraf Kaynağı: artnews.com

Yağmurlu günlerde çoğunlukla kapalı mekanlardan oluşan tersane binası Arsenale’yi, güneşli günlerde ise açık hava mekan ve bahçelerden oluşan Giardini’yi tercih edebilirsiniz. Bu iki ana mekana da sahilden kalkan, Vaporetto adı verilen motorlara binip kolayca ulașmanız mümkün. İki mekan arası ise yürüyerek yaklaşık 10-15 dakika sürüyor.

Venedik şehrinde gezilecek sanat mekanları, sanat otelleri ve şehir rotaları hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

 

Simge Erdoğan

    If your proposal is evaluable, a return will be made within 5 working days. If you do not get a response to your offer within 5 working days, it means that your offer is not likely to be evaluated.




      Teklifinizin değerlendirilebilir olması durumunda en geç 5 iş günü içerisinde dönüş yapılacaktır. 5 iş günü içerisinde teklifinize yanıt alamamanız teklifinizin değerlendirilme olasılığı bulunmadığı anlamına gelmektedir.



        Love, Share, Live with Art

        Turkish and world art market, new works and artists
        Subscribe to our newsletter to follow us closely.